5 hurtige om årets festivaløl med: Jan Paul fra Svaneke Bryghus

5 hurtige om årets festivaløl med: Jan Paul fra Svaneke Bryghus

"Årets Copenhagen Beer Week festivaløl er en bornholmsk fællesbryg. Øllen er en maibock brygget med inspiration fra klippeøen og en masse tysk humle"

I starten af marts blev årets festivaløl sat over, så den er klar til festival til maj!

Læs med her, hvor ølminister Jan Paul fra Svaneke Bryghus er med i '5 hurtige' om årets øl og løfter sløret for, hvad du kan forvente af festivaløllen, smagen, inspirationen bag - og meget mere 🍻


Hvem er med til at lave årets festivaløl?  

Festivaløllen 2023 til Copenhagen Beer Week er brygget af de fire bornholmske bryggerier: Svaneke Bryghus, Beerhere fra Tejn, Small Batch Brewery fra Rønne og Lucky Island Brewing. Vi er alle sammen gode venner, så det er sjovt at få mulighed for at lave en øl inspireret af vores ø. Det er første gang, vi laver et officielt bryg sammen. Opskriften har vi udviklet i fællesskab, og så er Menys Øllaug kommet med input. 


Hvad er årets festivaløl for en slags øl?

I gamle dage bryggede man stærke øl til foråret, og derfor blev vi enige om at lave en maibock nu, hvor Copenhagen Beer Week foregår 5.-13. maj. Det bliver en lys undergæret øl, som får et godt skud tysk humle, så den bliver helt sin egen. Den rammer en alkoholprocent på 6,2, så det bliver en lystig øl. Men det må det også gerne være, det er jo en festivaløl. 


Hvilke gær- og humletyper bruger I til at lave øllen?  

Den gær, vi bruger til Rock Brew, er rigtig gammel. Normalt bruger man gær op til syvende generation. Men den her gær er mere end 400 generationer gammel.

Rock Brew er lavet udelukkende med tysk humle. Hvor de amerikanske humletyper, der er blevet populære de seneste år, er meget frugtige, så er de tyske mere subtile med nuancer af krydderurter, skovbund og fyrrenåle. Det er klassiske humlenoter, som er gået lidt i glemmebogen.


Kan du beskrive smagsnoterne i øllen?

Rock Brew bliver ren og velbalanceret med en sødme- fuld kornsmag fra malten. Tænk nybagt brød. Vi styrer gæringen, så øllen får en mild umamismag, der løfter alle de andre smage. Og så giver den tyske humle en grøn og krydret eftersmag. Øllen bliver mere bitter end typisk lys øl, men vi kommer ikke i nærheden af en IPA.


Hvad er inspirationen bag festivaløllen?

Øllen hedder Rock Brew som en tydelig reference til klippeøen. Bornholm har en skarp kystlinje, og på samme måde får øllen en skarp smagsprofil. Vi bruger vand, malt, humle og gær. Ingen monkey business, bare den rene vare!

 

Du kan købe Rock Brew i Meny i hele landet fra 1. maj, hvor den er månedens øl. Og du kan selvfølgelig også smage Rock Brew til Copenhagen Beer Week og på Svaneke Bryghus’ restaurant. 

 

 

Rock Brew Label